Hur kan ett bostadskvarter producera mer förnybar primärenergi än vad det förbrukar – samtidigt som behovet av effekt från elnätet minimeras. Det ska undersökas i projektet Crossways Växjö, som planeras bli en av Sverigs första energigemenskaper.
Syftet med projektet är att undersöka hur stadsdelar på bästa sätt kan möta framtida energi- och klimatutmaningar. I arbetet utreds hur en energi- och effektlösning kan skapas på kvartersnivå och hur man tillsammans kan skapa en energigemenskap. Projektet ska vidare undersöka hur en energilösning för lokal energiproduktion och lagring balanserar energiförbrukningen och jämnar ut toppar.
– Att göra ett helt kvarter till ett “plusenergikvarter” är en tuff målsättning, säger Karin Jarl Månsson, affärsutvecklingschef på Siemens Smart Infrastructure i Norden. Det kommer krävas innovativa lösningar och modern teknik för att säkerställa en lokal överproduktion av energi.
En av parterna i projektet är Skanska Sverige. Företagets utvecklingschef Åse Togerö hoppas projektet ska kunna bidra till framtidens förnybara energisystem. Säger att man vill undersöka hur byggnader tillsammans kan utgöra en del av lösningen.
Senadin Alisic, instridoktorand vid Linnéuniversitetet och strategisk rådgivare på Combitech, lägger till:
– Tillsammans ska vi undersöka möjligheten att digitalt koppla ihop energilösningen med Växjö stads plattform och innovera kring ett digitalt ekosystem med säker datahantering. Det kommer vara värdefullt för att se hur energi och data kan skapa mervärde till olika aktörer i ekosystemet.
Totalt satsas drygt 1,8 miljoner kronor. Utöver ett anslag från Energimyndigheten samfinansieras resterande belopp av deltagande samarbetspartners. Projektet genomförs via olika arbetspaket och beräknas var klart i juni 2023.