Hur påverkas vår hälsa av att vistas i rum som är inredda i trä? Det ska en pilotstudie på ortopediska kliniken på Skellefteå lasarett förhoppningsvis ge svar på.
Tidigare studier indikerar att människor mår bättre i rum som är inredda på ett visst sätt. Faktorer som utsikt, om det finns gröna växter och inte minst om det finns trämaterial i inredningen verkar kunna påverka vår hälsa positivt, vad gäller stresshantering, inlärning, koncentration och allmänt välbefinnande.
Vad gäller just trä i innemiljöer så har det även förmågan att reglera temperatur och fukt på ett sätt som få andra material klarar.
På Skellefteå lasarett provas nu om patientrum som inreds i trämaterial kan ha betydelse för välmående och tillfrisknande. I rummet ska patienter med höftfrakturer vårdas.
Upplevd oro, smärta och trötthet kommer mätas under hela vårdtiden och jämföras med andra patienter med samma diagnos som får samma behandling, men som vistas i ett traditionellt patientrum.
Vidare kommer undersökas om luftfuktigheten och temperaturen blir jämnare? Blir det någon skillnad i luftsammansättning och förekomsten av mikrober? Likaså undersöks upplevd trivsel, akustisk upplevelse, samt taktila och estetiska egenskaper.
Särskilt intressant, menar forskarna, blir det att se om vårdtiden förkortas.
– Det finns många positiva rapporter och publikationer som pekar på ett positiv samband mellan trä i byggnader och inverkan på människan, men fler medicinskt inriktade vetenskapliga undersökningar är viktiga. Resultatet kan få stor betydelse för hur vi inreder framtidens bostäder, skolor och arbetsplatser, säger Bror Sundqvist, verksamhetschef på Luleå tekniska universitet.
Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, RISE, IVL Svenska miljöinstitutet och region Västerbotten i samarbete med branschorganisationen Svenskt Trä står bakom studien tillsammans med Skellefteå Snickericentral och TM arkitekter.