Ska utforska hushållens roll i energigemenskaper

Tamarinden i Örebro.

Energigemenskaper– även kallat EG – blir allt vanligare. Nu har forskare vid KTH fått ett anslag om sex miljoner kronor för att studera hushållens roll i sådana gemenskaper.

En Energigemenskap är en ekonomisk förening som syftar till att ge sina medlemmar miljömässiga, ekonomiska och sociala samhällsfördelar. Mest vanligt är att ett antal hushåll delar på utgifterna och den elektricitet som ett vindkraftverk genererar, men det finns många andra exempel. De forskarna ska studera är Tamarinden i Örebro och ElectriCITY i Hammarby Sjöstad.

– Ett motiv till forskningsprojektet är att det saknas studier av EG:s med fokus på boende och hushåll i Sverige, säger Cecilia Katzeff, forskare vid avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier på KTH. Hushållet är en skärningspunkt mellan teknik, regelsystem, egna beteendemönster och vardagsgöromål.

Tamarinden och ElectriCITY kommer ingå i varsin fallstudie. Enligt Cecilia Katzeff är det två övergripande frågor hon och de andra forskarna ska ta sig an. För det första ska hushållens förhållande till energi, bland annat hur den används och produceras samt olika teknikval, undersökas. För det andra ska olika aktörer som energibolag, myndigheter och kommuners förväntningar på hushållens roll i en energigemenskap studeras.

– Hammarby Sjöstad i Stockholm och Tamarinden i Örebro skiljer sig åt på flera viktiga punkter. Den förra baseras på ett medborgarinitiativ och den senare på ett politiskt initiativ. Den förra organiseras utifrån ett existerande bostadsområde medan den senare utifrån ett område där den första gatan ska stå klar 2024.

KTH

Fler trendspaningar