Trendspaning: Jobbresor efter pandemin

Karolina Pamp, Mobilitetsexpert Afry.

Inställningen till resor har ändrats drastiskt. Liksom inställningen till hur vi jobbar. Karolina Pamp, mobilitetsexpert på Afry, menar att kontorens placering kommer att väga tungt när det gäller att locka till sig ny arbetskraft.

Traditionellt har jobbet för de flesta alltid varit en fysisk plats. En plats till vilken man reste för att arbeta. Så är det inte riktigt längre. En förändring har skett. En förändring som påbörjats tidigare, men som påskyndats mycket av pandemin.

– Sedan pandemin är det många som förutspår ett paradigmskifte där arbetsmarknaden aldrig kommer återgå till vad som ansågs ”normalt”, säger Karolina Pamp.

De förändringar som var uppenbara redan innan, såsom digitala möten och hemarbete, har blivit påskyndade. Karolina Pamp tror även på andra bestående förändringar. Inte minst gäller det tjänsteresor.

– Det kommer alltid finnas de som väljer flyget så länge det är tillåtet, men företag med höga ambitioner inom hållbarhet kommer styra tydligt mot andra färdsätt, eller det digitala mötet. Jag tror att hybridmöten är här för att stanna, och att tjänsteresandet kommer minska i jämförelse med tiden innan pandemin.

Något som i samband med pandemin väckts hos arbetsgivare är tankarna på hur framtidens arbetsplats ska se ut. Hur ska ytorna dimensioneras och hur ska de designas?

– Man går mot att skapa ytor för socialt utbyte och kulturbyggande med antagande att viss del av personalstyrkan kommer arbeta hemifrån även framöver. Detta skapar möjligheter för lägre hyreskostnader för arbetsgivaren, och en större fysisk frihet för arbetstagaren.

Karolina Pamp tror vidare att hybridarbetet kan komma att bli en utmaning. Inte minst kommer det att kräva en teknisk utrustning som möjliggör deltagandet för samtliga, oavsett varifrån man väljer att arbeta.

Afry

Fler trendspaningar