Hybridarbete ger större risk för konflikter

Hybridarbete förutspås vara en viktig del i framtidens arbetsliv. Men det är ett arbetssätt som kan leda till konflikter. Konflikter som uppstår när vi inte längre ses varje dag på kontoret. Det konstaterar Tamara Maskovic Wängborg på Medlingscentrum.

I sin profession arbetar Tamara Maskovic Wängborg med att stötta arbetsplatser i hantering av konflikter. Hon menar att avsaknaden av tydliga ramar och förväntningar är en orsak till de spänningar som kan uppstå. Att det uppstår luckor i organisationen är ofta det som är upptakten.

– Det kan vara otydlighet kring vem som gör vad. Man kanske tycker att kollegan gett sig in på ens egna arbetsuppgifter, börjar surra om det med andra och vips så finns det en konflikt som alla tror beror på vissa personer, säger Tamara Maskovic Wängborg till tidningen Ingenjören.

Att övergå till en hybrid lösning innebär också att organisationen behöver ses över med andra glasögon. När människor ses över skärm är det svårare att avläsa kroppsspråk och tonfall, kommunikationen blir både mer rakt på sak och hårdare.

– Det kan man komma runt genom att se till att göra bikupor, break out-rooms och så vidare. Det behöver skapas tid för samtal även i mindre sammanhang.

Tamara Maskovic Wängborg betonar vidare att det är i vardagen som team byggs, inte de enstaka gånger man ses på kontoret eller på någon kick-off. Det är också viktigt att chefen har en rutin för att stämma av hur alla har det, extra viktigt då man inte längre träffas dagligdags.

– Det är ett sätt att lyssna in hur det står till med motivation och samarbete. Även som medarbetare är det viktigt att ta ansvar och kommunicera. Uppstår det ett skav är det bättre att ta upp det tidigt, innan det riskerar att blossa upp till en stor konflikt som blir personrelaterad.

Ingenjören

Fler trendspaningar