Batterier av gigantiskt format – det är något som kan hjälpa industrin att kapa utsläpp och sänka energikostnaderna. Nu utvecklar forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm ”powerbanks”. Dessa kan laddas när förnybar energi är billig. På så sätt minskar beroendet av fossila bränslen.
Energimarknaden är en marknad i förändring. Nu måste företagen byta ut fossila bränslen mot andra alternativ. Att använda el även för att producera värme är då en viktig åtgärd.
Men det finns ett dilemma. Det konstaterar Rafael Guédez, forskare vid Institutionen för Energiteknik, EGI, på KTH. Ju mer inslag av sol och vind, desto mer fluktuerar elpriserna.
– Sol- och vindkraftsproduktion levererar när det finns tillgång till det, inte nödvändigtvis när vi behöver det. Ofta är det svårt att förutse, och ännu viktigare, förnybar kraft finns det ofta mycket av när efterfrågan på energi är låg och vice versa.
Det är här tanken på en powerbank för förnybar energi kommer in.
Uppfinningen finns i form av termisk energilagring, TES. Det är ett batteri – avsett för industrin – som kan ladda, lagra och sedan ladda ur energin i form av värmeenergi. Genom att använda tekniken i den energiintensiva industrisektorn kan man få stor effekt av förnybar energi, främst genom att koldioxidutsläppen och driftskostnaderna minskar.
– När det är värme du vill ha ut av energin är det också mer kostnadseffektivt och miljövänligt att lagra den i form av värme än i konventionella batterier, säger Silvia Trevisan, en av forskarna bakom projektet.
Det forskarna nu gör är att undersöka olika teknologier för att lagra värme i TES-batteriet. Bland annat testas att lagra värme i avfallsmaterial.
– Det skulle göra de här ”värmebatterierna” betydligt mer cirkulära, säger Silvia Trevisan. Vi tittar också på naturmaterial som stenar, luft och vätskor som leder värme. Det innebär betydligt färre problem och miljörisker än kemikalier.