Normen kring distansarbete har förändrats i och med att allt fler yrkesgrupper utnyttjar möjligheten att arbeta hemifrån. Nu ska forskare vid Göteborgs universitet studera hur det påverkar anställdas sociala situation när distansarbetet tillämpas i allt större skala.
Eva Thulin, professor i kulturgeografi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, konstaterar att distansarbetet sedan pandemin ökat snabbt och nu involverar allt fler yrkesgrupper, även de med mer administrativa och rutinbetonade arbetsuppgifter. Det har också på sätt och vis vänt upp och ner på arbetslivet.
– Det har i vissa fall förändrats så att det är hemmet och bostaden som är utgångspunkten för arbetet och därifrån gör man utflykter till arbetsplatsen/kontoret för särskilda arbetsuppgifter, säger Eva Thulin.
Distansarbetet involverar allt fler anställda i olika yrken, med olika utbildning, och som lever i olika familjesituationer.
I nuläget saknas på det stora hela kunskaper om vad som händer när distansarbetet tillämpas i större skala i samhället. Frågor som är aktuella är hur det påverkar upplevd tidspress, tid till andra viktiga aktiviteter i vardagen och upplevd stress och hälsa.
– Vi kommer i studien uppmärksamma skillnader i villkor mellan grupper med avseende på kön, yrke och arbetsvillkor, familjesituation och boendesituation, säger Eva Thulin.
– Projektet ska synliggöra möjligheter och risker men också vilka grupper i samhället som gynnas och missgynnas i en sådan utveckling.