Tänk dig att du en fredagskväll i framtiden får ett mobilmeddelande från din garderob. Det är din t-shirt som skriver: ”Hej, det verkar som du glömt bort mig då det var längesedan du använde mig. Kanske kan jag komma till bättre nytta hos någon annan. Om du vill kan jag publicera en annons för mig själv på Tradera. Rimligt pris borde vara 50 kr. Vad tror du?”.
Det kanske låter utopiskt men faktum är att det redan genomförts ett mindre pilotprojekt kring hur sådana uppkopplade garderober skulle kunna fungera, inom ramen för F/ACT Movement vid Science Park Borås.
Systemet bakom plagg som kommunicerar med sin ägare skulle kunna bestå av en ”tagg” som integreras i textilen och som i sin tur kommunicerar med en mobilapp, som sänder meddelande till dig.
Till exempel kan det vara just plagg i garderoben som lämnats oanvända en längre tid som vill påkalla din uppmärksamhet. Du får en fråga i mobilen och med några knapptryckningar kan du sen lägga ut plagget för försäljning, byte eller utlåning.
För att appen ska kunna hålla reda på hur ofta du använder dina plagg scannas de vid varje användning.
Stödjer hållbart beteende
– Hela grundidén handlar om att påverka konsumenter till att göra mer hållbara val. Plaggen blir interaktiva på ett sätt som kan stödja ett hållbart beteende. Det blir en interaktion som fungerar i form av ”nudging”. Du blir påmind om att det i din garderob finns potential att göra mer hållbara val, säger Adrian Zethraeus, projektledare för F/ACT Movement.
Applikationen kan vara särskilt användbar för dem med stora garderober. Trots att en garderob kanske innehåller mer än 100 plagg, är det ytterst sällan vi använder mer än en liten del av dessa på daglig basis.
Koppla ihop garderober
Ytterligare ett steg kan vara att koppla ihop garderober med varandra. En uppkopplad garderob kan integreras med sociala nätverk och communities där du kan byta eller låna ut dina kläder.
– En del kan vara att du i ett nätverk kopplas ihop med personer som har samma storlek och samma preferenser som dig själv. Har du något som de är i behov av eller vice versa så kan man låna det av varandra. Detta skulle verkligen kunna skapa en miljö där vi lever ut hållbar konsumtion, menar Vijay Kumar, forskare vid Textilhögskolan och delaktig i pilotprojektet.
Appen skulle även kunna lagra mängder av annan information, som antal ägare, vem som tillverkat plagget och plaggets materiella sammansättning.
– Både spårbarhet och informationsöverföring kommer vara elementära delar för att skala upp de cirkulära affärsmodellerna, menar Adrian Zethraeus.
Två stora utmaningar som man ser med uppkopplade garderober rör datainsamling och personlig integritet, samt att få till ett system som är användarvänligt.